Bijeenkomst mei 2017: Studiereis Hamburg

Hamburg is de tweede stad van Duitsland. Hoewel de hoge levensstandaard in deze Noord-Duitse metropool beter past bij steden als Londen en Parijs, wordt de havenstad vaak vergeleken met Rotterdam. Ten onrechte! Een snelle vergelijking tussen de stads-staat Hamburg en het Rijnmondgebied laat een enorm verschil in welvaart zien. De Hamburgse economie draait naast de haven ook op sectoren als media, luchtvaartindu-strie, cultuur, life sciences en zakelijke dienstverlening. Daarnaast is de stad voor 2011 uitgeroepen tot European Green Capital, waarmee zij haar groene karakter en het sinds 2004 gevoerde duurzaamheidsbeleid heeft willen bekronen.

De Freie und Hansestadt Hamburg lijkt er meer dan andere Europese havensteden in te slagen om naast haar handelstraditie en rijke havengeschiedenis de stad economisch te diversifiëren, zonder de balans met sociale en ecologische belangen uit het oog te verlie-zen. Op welke wijze wordt dit gerealiseerd? Tijdens de JBVA- studiereis willen we deze vraag beantwoorden door de belangrijkste ruimtelijke projecten in Hamburg onder de loep te nemen. Tijdens onze trip maken we een rondgang langs de voor de Nederlandse stedelijke ontwikkelingspraktijk meest interessante en leerzame projecten.

Iedereen heeft inmiddels wel gehoord van één van de grootste (zo niet de grootste) Europese gebiedsontwikkelingen, HafenCity met het daar gerealiseerde architectonische hoogstandje Elbphilharmonie. En wat te denken van de kilometerslange herontwikkeling naar pareltjes langs de rivier, de Perlenkette en de transformatie van industriewijken als Altona en Ottensen. De studiereis van JBVA laat in enkele dagen booming Hamburg zien, zowel Altstadt als andere wijken.